In Arbeidsrecht

Werkgevers opgelet: De nieuwe Arbowet is in werking………!

Door Thijs Zusterzeel, geplaatst op 4 juli 2017 in Arbeidsrecht

Per 1 juli 2017 is de nieuwe (gewijzigde) Arbowet in werking getreden. Aangezien deze Wet voor u als werkgever diverse veranderingen meebrengt, zetten wij de belangrijkste wijzigingen even wat specifieker voor u op een rijtje:

  • Het hebben van een basiscontract met de Arbodienst wordt voor werkgevers verplicht gesteld. In dit contract dienen in ieder geval de minimum afspraken tussen partijen te worden opgenomen;
  • De ‘preventie(medewerker)’ gaat een belangrijke(re) en duidelijke(re) rol vervullen binnen de organisatie;
  • De medezeggenschapsorganen c.q. de werknemersvertegenwoordiging krijgen een instemmingsrecht ten aanzien van deze preventiemedewerker en zijn/haar rol binnen de organisatie.
  • Er wordt een ‘open spreekuur’ geïntroduceerd, waarbij elke werknemer het recht heeft om de bedrijfsarts individueel te benaderen met persoonlijke vragen op het gebied van ‘gezondheid’. Als werkgever bent u ook verplicht om uw werknemers hierop actief te wijzen;
  • De bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkvloer. Werkgevers moeten hiervoor ook de mogelijkheden en middelen bieden;
  • Werknemers hebben het recht om een ‘second-opinion’ te vragen bij een andere bedrijfsarts indien er twijfel bestaat over het oordeel c.q. advies van de primaire bedrijfsarts.

Uiteraard kunnen de arbeidsrechtadvocaten van Aben & Slag advocaten u adequaat adviseren over de nieuwe Arbowet en de (mogelijke) consequenties die dat voor uw onderneming heeft. Wij staan voor u klaar!

Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met mr. ing. M.Th.M. (Thijs) Zusterzeel (0495 – 53 61 38 / tzusterzeel@abenslag.nl).

Thijs Zusterzeel

Thijs Zusterzeel is al sinds februari 1999 werkzaam in de rechtspraktijk; tot augustus 2009 bij verschillende gemeentelijke overheidsorganisaties en aansluitend als advocaat bij Aben & Slag advocaten.