
Wat verandert er vanaf 1 januari 2023 op familierechtelijk gebied?
Met ingang 1 januari 2023 zijn de vastgestelde alimentatiebedragen met 3,4% verhoogd moeten worden. Deze verhoging is van rechtswege.
U hoeft dus geen brief te schrijven of een mail te sturen of een appje om die wettelijke indexering van de alimentatieplichtige te ontvangen. Wellicht is het handig om de alimentatieplichtige te attenderen op het percentage dat hij bovenop de alimentatie dient te voldoen die hij tot en met december 2022 heeft voldaan.
Vanaf 1 januari 2023 is er ook sprake van een nieuwe berekening van de partneralimentatie. Rechters zijn met ingang van 1 januari 2023 op een andere manier gaan berekenen hoeveel partneralimentatie mensen kunnen betalen na een echtscheiding. De term het woonbudget is ingevoerd. Aan de hand daarvan wordt de financiële draagkracht van partijen bepaald.
Bij de berekening van kinderalimentatie gaat de rechter er van uit dat de ouders 30% van hun netto besteedbaar inkomen kwijt zijn aan wonen. In alimentatieland noemt men dit de forfaitaire woonlast. Bij partneralimentatie wordt de draagkracht tot nu toe berekend op basis van de werkelijke woonlasten. Dat is per 1 januari 2023 veranderd. Ook bij partneralimentatie is de rechter gaan rekenen met een woonbudget van 30% van het netto inkomen en daarvan moeten alle woonkosten betaald worden. Op deze manier wil men voorkomen dat er een discussie ontstaat over de hoogte van de werkelijke woonlasten. Immers, indien de woonlasten hoog zijn is de draagkracht voor betaling partneralimentatie lager. Het uitgangspunt van de rechter zal zijn dat het iedereen vrijstaat om meer uit te geven aan wonen, maar daar houdt de rechter in principe geen rekening meer mee bij de berekening van de alimentatie. Hetzelfde geldt als de werkelijke woonlasten lager zijn dan het forfait. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. De rechter kan rekening houden met hogere woonlasten die niet vermijdbaar en niet verwijtbaar zijn. Het kan ook zo zijn dat er rekening gehouden wordt met lagere woonlasten van de alimentatieplichtige als de ex-partner geld tekort komt en dan moet de rechter op verzoek van die ex-partner kijken naar de lagere woonlasten. Die lagere woonlasten moeten dan wel duurzaam aanmerkelijk lager zijn dan het woonbudget. Dat zal bijvoorbeeld niet het geval zijn als iemand die gescheiden is een nieuwe woning zoekt en tijdelijk bij zijn ouders is ingetrokken.
Per 1 januari 2023 is nu wettelijk bepaald dat indien u als ongehuwde of niet geregistreerde partner een kind erkend, dan krijgt u automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. Is een kind vóór 1 januari 2023 erkend, dan heeft u niet automatisch het gezamenlijk gezag. Het gezamenlijk gezag moet dan samen met de moeder (digitaal) worden aangevraagd.
