
Per 1 januari 2022 geldt een rookverbod voor de gehele werkomgeving! Voldoet uw bedrijf al aan de nieuwe voorschriften?
De laatste jaren is er in de maatschappij steeds meer aandacht voor rookpreventie. De weg naar een rookvrije samenleving heeft ook in de wetgeving en jurisprudentie een steeds grotere rol gekregen. Waar voorheen al veel aandacht werd besteed aan het rookvrij maken van de horeca en (semi-) publieke en openbare gebouwen, is nu ook de werkplek opnieuw onder de loep genomen. Dit heeft geleidt tot nieuwe wetgeving welke vanaf 1 januari 2022 in werking is getreden.
Een werknemer heeft recht op een rookvrije werkplek. Dit recht resulteerde eerder al in een verbod op roken op de werkvloer. Om de rokers toch de mogelijkheid te bieden een sigaret te roken, is er in het verleden gekozen voor een uitzondering van het rookverbod op de werkvloer in de vorm van een rookruimte. Dergelijke rookruimtes zijn vanaf 1 april 2020 al niet meer toegestaan in de horeca en vanaf 1 juli 2021 niet meer toegestaan in (semi-)publieke sectoren en openbare gebouwen. Ook bedrijven moeten er sinds dit jaar aan geloven.
Wat mag niet meer?
Met ingang van het nieuwe jaar is het verboden om roken op de werkvloer te faciliteren in de vorm van rookruimtes, hetgeen een algemeen rookverbod op de werkvloer met zich meebrengt. Nu ook bedrijfsvoertuigen (waaronder leaseauto’s en vrachtwagens) als werkplek worden aangemerkt, mag ook daar niet meer in gerookt worden. Of iemand meerijdt, is daarbij niet van belang. Het rookverbod geldt – naast de traditionele rookwaar als een sigaret – ook voor het gebruik van andere vormen van tabak en de e-sigaret met en zonder nicotine.
“Nu ook bedrijfsvoertuigen (waaronder leaseauto’s en vrachtwagens) als werkplek worden aangemerkt, mag ook daar niet meer in gerookt worden.“
Wat mag nog wel?
Buiten mag een beschutte plek worden gecreëerd om te roken, maar daarvoor gelden de volgende vereisten:
- De plek mag niet grenzen of bevestigd zijn aan het gebouw;
- Er mag geen overlast ontstaan binnen het gebouw;
- Er mag geen overlast ontstaan voor mensen die het gebouw willen betreden;
- De plek mag niet tevens een andere functie hebben voor niet-rokers.
De welbekende fietsenhokjes, afdakjes en binnenplaatsen zijn derhalve niet meer geschikt om als rookplek te fungeren.
Wat gebeurt er als een bedrijf zich niet aan de voorschriften houdt?
Houdt een bedrijf zich niet aan de voorgeschreven regels, dan kan zij een boete opgelegd krijgen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij een eerste overtreding van het rookverbod wordt een boete opgelegd van € 600,-. Dit kan bij meerdere overtredingen oplopen tot € 4.500,-. De controles door de NVWA vinden zowel steekproefsgewijs plaats alsmede naar aanleiding van klachten.
Moet er nog ergens aan gedacht worden bij het wijzigen van het rookbeleid?
Veel bedrijven zullen als gevolg van de nieuwe wetgeving hun rookbeleid aan moeten passen. Mocht een bedrijf een ondernemingsraad hebben, dan heeft deze ondernemingsraad instemmingsrecht. Het rookbeleid is namelijk onderdeel van het arbeidsomstandighedenbeleid.
Opnieuw een stap dichterbij een rookvrije samenleving. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de advocaten van Aben & Slag Advocaten via het telefoonnummer 0495-536138 (Weert) of 0492-749990 (Helmond) of via het e-mailadres info@abenslag.nl
