In Arbeidsrecht

Ontslag op staande voet na privégebruik drugs gerechtvaardigd?

Door Malou van Vroonhoven, geplaatst op 18 januari 2022 in Arbeidsrecht

Op 20 juli 2021 heeft de Rechtbank Oost-Brabant zich uitgelaten over de vraag of de uitslag van een drugstest kan leiden tot een ontslag op staande voet. Kort en goed, de overschrijding van de maximaal toegestane THC-norm levert in de gegeven omstandigheden een dringende reden voor ontslag op, aldus de rechtbank.

De omstandigheden die tot voornoemde conclusie hebben geleid, zijn als volgt. Werknemer werkt bij een staalbedrijf waar grote, zware staalconstructies gebouwd en verplaatst worden. Nadat er meerdere bedrijfsongelukken hebben plaatsgevonden, heeft de werkgever besloten ter zake het veilig werken de ‘teugels aan te trekken’ en voert zij een alcohol-, drugs- en medicijnbeleid in. In het personeelshandboek staat, onder meer, opgenomen:

“Er mogen bij aanvang van de dienst en tijdens de uitvoering van het werk geen actieve sporen van alcohol of drugs in het lichaam aanwezig zijn. Dat betekent dat de medewerker “fit voor werk” dient te zijn. Hij dient daar in privétijd rekening mee te houden.”

Op 30 juni 2020 is bij de werknemer, zonder zijn toestemming, door een gespecialiseerd bureau – in opdracht van werkgever – een speekseltest afgenomen. De werknemer is positief getest op sporen van THC, waarna hij een schriftelijke waarschuwing heeft gekregen. De werknemer heeft naar aanleiding van deze waarschuwing aangegeven zijn marihuanagebruik niet te stoppen. Na verloop van tijd test de werknemer op 28 maart 2021 en 29 maart 2021 opnieuw positief op sporen van THC. Dit is voor de werkgever reden de werknemer op staande voet te ontslaan.

“De overschrijding van de maximaal toegestane THC-norm levert in de gegeven omstandigheden een dringende reden voor ontslag op, aldus de rechtbank.

De werknemer heeft de rechter vervolgens verzocht om dit ontslag op staande voet te vernietigen. De rechter heeft de overtreding op het alcohol-, drugs- en medicijnbeleid ernstig geacht, dit gezien het grote veiligheidsbelang van de werkgever. Ook, zo oordeelt de rechter, heeft de werkgever niet eerste het zwaarste middel toegepast, maar de werknemer gewaarschuwd en de mogelijkheid geboden zijn gedrag te verbeteren. Een ontslag op staande voet bij de tweede gelegenheid wordt dan ook als een proportionele reactie beschouwd.

Met vorenstaande beoordeling is het ontslag op staande voet naar aanleiding van een positieve drugstest in stand gebleven.

Tot slot

Let wel, volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het testen op alcohol of drugs als werkgever in strijd met de AVG; een wettelijke basis voor dergelijke testen ontbreekt immers nog altijd. Inmiddels is een wetgevingstraject gestart om onder omstandigheden een wettelijke basis te creëren voor alcohol- en drugstesten op de werkvloer. Bij ontwikkelingen brengen wij u hiervan uiteraard op de hoogte.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitspraak? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze advocaten via het telefoonnummer 0495 – 53 61 38.

Malou van Vroonhoven

Malou van Vroonhoven heeft Ondernemingsrecht gestudeerd aan Tilburg University. Gedurende haar studie heeft zij een exchangeprogramma gevolgd aan de University of Hull, gelegen in het Verenigd Koninkrijk.