In Handelsrecht & procederen, Insolventierecht & herstructurering

Maatregelen COVID-19 en de Rechtspraak

Op 13 oktober 2020 zijn door de Rijksoverheid nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Welke gevolgen hebben deze maatregelen voor de rechtspraak en eventuele geplande zittingen?

“Gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en ingericht naar de anderhalvemeternorm. Geplande zittingen zullen aldus gewoon doorgang kunnen vinden.

Op 14 oktober 2020 heeft de Rechtspraak te kennen gegeven dat de nieuwe maatregelen géén directe invloed op de doorgang van zittingen hebben, nu gerechtsgebouwen coronabestendig zijn gemaakt en ingericht zijn naar de anderhalvemeternorm. Geplande zittingen zullen aldus gewoon doorgang kunnen vinden.

Daarbij zijn vanuit de overheid geen beperkingen opgelegd om bij een rechtszaak aanwezig te zijn. Alleen als mensen – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat zijn hun zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Wel geldt er al een dringend mondkapjesadvies in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen. In de zittingszalen hoeft geen mondkapje gedragen te worden.

Malou van Vroonhoven

Malou van Vroonhoven heeft Ondernemingsrecht gestudeerd aan Tilburg University. Gedurende haar studie heeft zij een exchangeprogramma gevolgd aan de University of Hull, gelegen in het Verenigd Koninkrijk.