In Personen & familierecht

Let op! Verkorte alimentatieduur per 1 januari 2020

Door Aben Slag, geplaatst op 27 november 2019 in Personen & familierecht

Per 1 januari a.s. treedt de Wet herziening partneralimentatie in werking. Ben je van plan te scheiden, wat kun je dan het beste doen? Wachten tot 1 januari 2020 of juist niet?

Belangrijkste en meest bekende wijziging is de duur van de alimentatie. De huidige twaalfjaarsregel wordt vervangen door een nieuwe hoofdregel: de alimentatietermijn is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Hierop zijn 3 uitzonderingen mogelijk in het geval van langdurige huwelijken (langer dan 15 jaar) en bij jonge kinderen.

De achterliggende gedachte aan de verkorting van de alimentatieduur is de wens van de regering om de financiële onafhankelijkheid van vrouwen te bevorderen. Voor vrouwen (of mannen) die nog niet zover zijn en wel overwegen te scheiden, kan het dus van groot belang om nog vóór 1 januari 2020 een verzoek in te dienen bij de rechtbank. Voor verzoeken ingediend voor 1 januari 2020 geldt namelijk nog de huidige alimentatieduur van in beginsel twaalf jaar.

De nieuwe hoofdregel: de alimentatietermijn is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar.

Voor de (toekomstig) alimentatieplichtige geldt juist het omgekeerde. Financieel gezien, kunnen zij beter wachten tot 1 januari 2020 en dan pas hun voornemen tot echtscheiding kenbaar maken aan de andere partij.

Overigens geldt de nieuwe wet niet voor lopende alimentatieaanspraken.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met mw. mr. D.J.M. (Daniëlle) Kuppens (dkuppens@abenslag.nl of 0495-536138).

Aben Slag

Aben & Slag Advocaten is een vooraanstaand advocatenkantoor met een groot aantal juridische specialisten ondersteund door een sterke back office. De ideale partner voor al uw juridische zaken.