
Corona en het nieuwe normaal? Ook in het Familierecht!
Het einde van de coronamaatregelen is volgens het kabinet eindelijk in zicht. De mondkapjesplicht verdwijnt (hoogst waarschijnlijk) in de nabije toekomst, de restaurants mogen weer langer open en steeds meer mensen keren terug naar kantoor. Het ‘nieuwe normaal’ is een term die het afgelopen jaar bij uitstek veel voorbij is gekomen. Maar is het daadwerkelijk zo dat wij na het opheffen van de coronamaatregelen nog steeds de effecten van corona op dezelfde wijze zullen voelen? Het Hof Amsterdam gaat in haar onderstaande uitspraak hier wel vanuit.
De uitspraak van het Hof Amsterdam betreft de navolgende situatie. Een man en een vrouw hebben samen een dochter gekregen. Helaas heeft hun relatie geen stand gehouden. De vader en de moeder zijn na enige tijd beide een nieuwe partner tegengekomen waarmee zij hun gezin hebben uitgebreid. De moeder heeft de wens om samen met haar nieuwe gezin, waaronder ook de gezamenlijke dochter, te verhuizen naar een nieuwe woonplaats. De reden voor de verhuizing is gelegen in het feit dat het gezin van de moeder uit de woning groeide. Door de corona moesten zowel de moeder als haar nieuwe partner veel vanuit huis werken. Het huis was daar simpelweg te klein voor.
Nu de ouders gezamenlijk gezag hebben over hun dochter, heeft de moeder voor de verhuizing de toestemming nodig van de vader. De vader was het echter niet eens met de verhuizing en weigerde om hieraan mee te werken. De moeder heeft daarom een verzoek tot vervangende toestemming ingediend bij de rechter. De rechtbank heeft het verzoek van de moeder afgewezen.
De moeder is tegen deze afwijzing in hoger beroep gegaan. Het Hof Amsterdam overweegt dat COVID-19 de huisvestingssituatie nijpender heeft gemaakt. Hierdoor zijn de moeder en haar partner namelijk genoodzaakt om thuis te werken, waardoor zij als gezin sneller uit hun woning zijn gegroeid dan oorspronkelijk verwacht. Het Hof Amsterdam gaat ervan uit dat thuiswerken ook na de pandemie steeds meer “de norm” zal zijn en wijst het verzoek van de moeder derhalve toe.
Uit vorenstaande uitspraak valt te concluderen dat het Hof Amsterdam, ondanks de (mogelijke) verdwijning van coronamaatregelen, uitgaat van het ‘nieuwe normaal’, gebaseerd op de bijna volledige lock-down situatie. Of het daadwerkelijk zo is dat het thuiswerken ook na de coronacrisis de norm blijft zoals het Hof aanneemt, is nog te bezien.
Het einde van de coronamaatregelen is in zicht, maar het einde van de term het ‘nieuwe normaal’ duidelijk nog niet.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de leden van onze sectie; mr. E. (Elske) Terheijden, mr. E.J.M. (Elly) Stals en mr. T (Ton) Weierink via 0495-536138.
